Како плетете џемпер?

Плетењето на вашиот прв џемпер е една од големите достигнувања што секој плетач сака да ги постигне и со овој водич, ги разложуваме сите чекори како да плетете џемпер за да ви покажеме дека дури и почетник може да плете скокач!Еве ги основните вештини што ви се потребни, некои добри шеми што треба да ги испробате и детали за да започнете.

Основни вештини за плетење џемпер

Пред да плетете џемпер, има неколкуосновите за плетење што треба да ги имате под појас.Осигурајте се дека ви е удобно со кастинг, како и да работите и со шиење и со плетени шевови.

Додекаплетени џемпершаблоните се разликуваат во техниките на шевовите што ги користат, повеќето работат во ребро на врвот и на дното на скокачот за да го истегнат обликот.За да креирате форми околу рацете и вратот, исто така ќе треба да знаете како да се отфрлите во средината на вашата работа, како и да го завршите вашиот проект.Во зависност од тоа дали вашиот џемпер е плетен од горе надолу или од долу нагоре, ќе треба да ги знаете основите на зголемување и намалување.

Треба да ви биде удобно да читате основна шема за плетење и да ги дешифрирате кратенките за плетење.

Со овие вешти усовршени, подготвени сте да дадете џемпер!

Изберете го совршениот дезен на џемпер за почетници

Откако ќе одлучите да го натопите палецот во прекрасниот свет на плетење облека, првото нешто што треба да направите е да најдете шема за плетење џемпер.Изберете модел кој одговара на вашите способности - започнете со нешто едноставно, можеби со бродски врат или врат на екипажот, малку лесни ребрасти и многу шипки со жартиера или едноставни жици.

Ако сте малку нервозни за плетење џемпер со големина на возрасен, секогаш можете да започнете со плетење за бебе или дете.Малите џемпери ги содржат сите исти вештини како и поголемите, но ќе завршат побрзо, давајќи ви поголема самодоверба за пократок временски период.

Бутките предива прават проектот да оди побрзо, а шевовите полесно се бројат и гледаат, па затоа се добар избор за почетници.

Избираeпредивои игли

Какви влакна ќе користите?Мерино волна или можеби акрилна мешавина?Проверете дали ја имате вистинската тежина на предивото за вашата шема пред да започнете!Мазна, обична волнена предиво е одлична за прв проект.Лесно е да се плете со него и ви овозможувавиди што правиши учи од грешките.Вашата шема, исто така, ќе ве извести точно колку грама или јарди ќе ви требаат за вашиот скокач.

Ако ја погледнете етикетата на предивото, тоа ќе има препорачана големина на иглата (побарајте икона од две вкрстени игли за плетење, со број под неа).Останете подалеку од се што е помало од иглите со големина од САД 8 (5 мм) ако не сакате вечно да ве плете.Игли со големина од 10 1/2 од САД (6,5 мм) ќе поминуваат низ просечна топка предиво со многу задоволителна брзина.

Мерач и напнатост

Ќе забележите дека во шемата за плетење на вашиот џемпер има дел за мерачот или затегнатоста.Вака се мери големината на џемперот во однос на големината на иглата што ја користите и колку цврсто или лабаво плетете.Како почетник плетач, проверката на вашиот мерач може да помогне да бидете сигурни дека големината и резултатот се онакви какви што би сакале.Најдобар начин да ја идентификувате вашата лична напнатост е да плетете примерок - да одвоите време да го проверите ова пред да започнете, дефинитивно вреди!

Завршни работи

Откако ќе го одвоите целото време потребно за да добиете мерач и да ги плетете сите парчиња што ги бара вашиот џемпер, одвојте малку повеќе време за правилно да ги шиете шевовите.Шевот на душекот е од суштинско значење за шиење странични шевови, додека хоризонталниот шев работи за да ги спои врзаните шевови, како што се рабовите на рамениците.Правилната завршна обработка може да ја направи разликата во тоа да имате џемпер што сте горди да го носите наспроти оној што живее во задниот дел од плакарот.

Како еден од водечкитепроизводители на плетени џемпери, фабрики и добавувачи во Кина, носиме низа бои, стилови и дезени во сите големини.Прифаќаме џемпери за кардигани со пуловер прилагодени, достапна е и услугата OEM/ODM.


Време на објавување: 23 јуни 2022 година